DIY/ Møbler

Udekøkken med støbt bordplade

Til vores sommerhus manglede vi virkelig et udekøkken til de dejlige sommeraftener. Tænk at kunne stå på terassen og gøre maden klar til grillen, skrælle kartoflerne og rense grøntsagerne. Denne romantiske tanke har nok strejfet mange, og det samme hos os. For at kunne lykkedes med at få den gjort til virkelighed, kiggede vi på en masse borde på nettet. Men desværre var de alle sammen alt for dyre og ikke rigtig den størrelse vi syntes var god. Så vi gik igang.

Ramme til støbning

Først gik vi igang med at lave en ramme til støbning af betonpladen. Der er virkelig mange gode videoer og tutorials på nettet, men det er bare sådan, at man tit ikke lige har præcis hvad der skal bruges. De anbefalede, at man brugte en plade med en blank overflade, for at få den til at slippe lettere, når støbningen var overstået – men desværre havde vi ikke det liggende. Vi havde til gengæld året før, hentet 20 tykke MDF plader gratis fra et gammelt lager.

Listen over materialer til bordpladen, så derfor således ud:

  • MDF plade til støbning
  • Lægter til kanter
  • Silikonefuge / sealer til kanter
  • Rio-net til at få en mere hårdfør plade
  • Hobby-beton fra Jem & Fix (Weber Hobby Concrete)

Selve rammen byggede vi op i den ønskede størrelse, hvilket i sig selv er ret fedt – da vi jo bare lavede den størrelse, vi syntes bordet skulle have. Vi satte lægterne på pladen som vægge, og dernæst sealede vi inder-kanten for at lukke for at betonen løb ud. Samtidig kunne det give bordpladen en mere rund forkant, som var mere lækker.

Vi lavede samtidig en rund plade, som skulle repræsentere vasken i bordpladen. Selve vasken var fra Ikea (ca. 300,-) og vi lavede samtidig en rund klods til vandhanen. Så var vi klar!

Hint: Husk at sikre at pladen er i vatter, således bordpladen får en plan bund.

Støbningen og den uendelige ventetid

Nu galdt det så støbningen. Vi blandede i en spand, med vores skruemaskine som piskeris. Vi hældte det ca. halvt op med beton, og lagde så rio-nettet ned i betonen. Dernæst fyldte vi resten af bordpladen op. Undervejs bankede vi pladen og rammen med en hammer og nogle træ-stykker, for at banke luften ud af betonen. Vi ville gerne ha’ et rustikt look, så det skulle ikke være PERFEKT, men blot ikke ubrugeligt. Vi lagde slutteligt et stykke plastic over, så det ikke tørrede for hurtigt

Det færdige resultat

Efter godt 3 dage, løb vores tålmodighed ud. Vi gik ud og skruede kanterne af – for dernæst at vippe pladen rundt for at få den fri fra betonen. Den var blevet NOGET tung – nok ca. 20-25 kg nu! Men det var blevet SÅ flot !!!!

Efter det, byggede vi en træramme af imprægneret træ, som det hele skulle stå på. Dernæst brugte vi gamle overskudsbrædder fra vores terasse-sider (af Eg endda) til at lave hylde af under bordet.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply